به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس، «باراک اوباما» رئيسجمهور آمريکا روز شنبه با حضور در دهمين نشست سالانه مجمع «سابان» تحت عنوان «روابط آمريکا و اسرائيل در خاورميانه پويا» گفت با وجود آنکه هيچ گزينهاي را از روي ميز برنداشته، اما بر آزمودن مسير ديپلماتيک تأکيد دارد. وي همچنين منکر به رسميت شناخته شدن حق ايران براي غنيسازي در توافقنامه ژنو شد.
وي در ابتداي اين نشست گفت: اول از هر چيز بايد بگويم، اينکه ايران به سلاح هستهاي دست پيدا نکند، نه فقط جزو منافع ملي اسرائيل، بلکه جزو منافع امنيت ملي ما و تمام جامعه بينالملل است... ايران زماني کمتر از 250 سانتريفيوژ به بيش از 19 هزار رسيده است... برنامه آنها در اين مدت پيشرفت زيادي داشته است.
رئيسجمهور آمريکا افزود: ما تحريمهاي بيسابقهاي عليه آنها اعمال کرديم که ضربه زيادي به اقتصادشان زد، فروش نفت آنها را به شدت کاهش داد، ارزش پولي آنها را به شدت پايين آورد... تمام اينها به اين دليل است که يک اجماع جهاني به وجود آمد.
وي در ادامه مدعي شد که روي کار آمدن «حسن روحاني» رئيسجمهور ايران در نتيجه اعمال تحريمهاي جهاني عليه اين کشور بوده، اما گفت: البته اين به اين معني نيست که ما بايد به او يا هرکه در ايران است، اعتماد کنيم، به هر حال آنها قسم خوردهاند که عليه ما و بسياري از ارزشهايي که ما اينجا داريم کار کنند.
اوباما در مورد گزينههاي پيش رو براي حل موضوع هستهاي ايران هم گفت: با وجود آنکه هيچ گزينهاي را کنار نميگذاريم، اما تاکيد دارم که بايد اين مسير را بيازماييم تا بلکه بتوانيم موضوع را به صورت ديپلماتيک حل کنيم... در ژنو گام اول را برداشتيم و براي اولين بار در يک دهه گذشته رشد برنامه هستهاي آنها را متوقف کنيم و در برخي بخشهاي مهم به عقب بازگردانيم.
وي با اشاره به نگراني «بنيامين نتانياهو» نخستوزير رژيمصهيونيستي در نشست سال قبل مجمع عمومي سازمان ملل در مورد ذخاير اورانيوم با غناي 20درصد ايران، گفت: ما اين ذخاير را به صفر رسانديم. ما توسعه نيروگاه اراک را نيز که مسيري ديگر براي دستيابي به بمب بود متوقف کرديم و ضمنا بازرسيهاي روزانه را اعمال کرديم... در نتيجه ايران در اين 6 ماه ايران نميتواند برنامه خود را توسعه داده يا ذخاير اورانيوم خود را افزايش دهد.
رئيسجمهور آمريکا در مورد تغييرات در تحريمها بر اثر توافق هستهاي ژنو گفت: در عين حال تمام تحريمهاي اصلي بر جاي خود ماندند، تحريمهاي نفتي، بانکي و ديگر تحريمهاي مهم. حداکثر تنها 7 ميليارد از مجموع صدها ميلياردي که آنها در نتيجه تحريمها به آن دسترسي ندارند، نصيب آنها ميشود.
وي سپس با اشاره به اينکه عدم مذاکره با ايران ميتوانست به تضعيف رژيم تحريمها منجر شود، گفت: هيچ تحريمهاي اصلياي دست نخورده و تمام اين کاهش تحريمها برگشتپذير هستند، اگر ايران به تعهدات خود پايبند نباشد، اگر با حسن نيت مذاکره کند، تحريمها بازميگردند.
اوباما در ادامه با اشاره به نگرانيهاي اسرائيل در مورد دستيابي ايران به سلاح هستهاي، بهترين راه جلوگيري از اين موضوع را دستيابي به يک «توافق جامع و قابل راستيآزمايي» دانست.
وي با تأکيد بر تعهد آمريکا به حمايت و تأمين امنيت اسرائيل، گفت در طول 5 سال گذشته به طور مداوم در رابطه با برنامه هستهاي ايران با «بنيامين نتانياهو» رايزني داشته است.
رئيسجمهور آمريکا در بخش ديگري از اظهارات خود در مورد توافق هستهاي با ايران، مدعي شد «هيچ جاي اين سند، امکان غنيسازي را براي ايران فراهم نميکند». وي همچنين گفت ايران براي استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي هيچ نيازي به نيروگاه اراک يا سايت غنيسازي فردو ندارد.
اوباما اظهارات مطرحشده در مورد لزوم توقف کامل برنامه هستهاي ايران را «آرمانگرايانه» خواند و گفت نگاه واقعبينانه اين است که ايران نهايتا به وضعيتي برسد که از لحاظ عملي امکان گريز به سمت سلاح هستهاي را نداشته باشد.
وي با انتقاد از کساني که در مواجهه با موضوع هستهاي ايران برخورد «يا همه يا هيچ» دارند، گفت چنين نگاهي نهايتا موجب ميشود تا ايران به مرحله گريز هستهاي نزديکتر شود.
رئيسجمهور آمريکا در پاسخ به سوالي در مورد مذاکرات پشتپرده با ايران، گفت اين مذاکرات محدود بوده و همانطور که دولت پيش از اين وعده داده، از تمام کانالهاي ديپلماتيک براي تسهيل دستيابي به توافق استفاده ميکند. وي افزود اين مذاکرات براي مشخص کردن ميزان فضاي موجود براي رسيدن به توافق در چارچوب 1+5 با ايران، انجام شده است.
انتهاي پيام/